Rekordstort intresse för SMS-livräddare

 

hi9zexqtvsnpwkderszi

Intresset för projekt SMS-livräddare är rekordstort! Under de senaste tre dygnen har mer än 7500 frivilliga anmält sig för att bidra i kampen för att rädda livet på de som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus. Appen SMSlivräddare är en av de mest nedladdade på App Store för tillfället.

I ett Facebook inlägg som gillats av mer än 17 000 och delats över 3000 gånger berättar läkaren Madeleine Liljegren om hur hon som SMS-livräddare blev larmad för att bistå med hjärt-lungräddning då en person i hennes närhet plötsligt drabbats av hjärtstopp.

Från Facebook: ”Jag skulle precis lägga upp en bild på god mat och trevligt sällskap när den här bilden dök upp på min mobilskärm, ackompanjerat av ett öronbedövande larm som hela restaurangen hörde. Ett hjärtstopp. I närheten av där jag befann mig. Jag lämnade mitt sällskap, vinet och maten och sprang allt vad jag hade. Förstås! Jag vet ju hur man utför hjärt-lungräddning. Varför fick jag det här smset? För att jag är -SMS-livräddare

I projekt SMS-livräddare används mobil positioneringsteknik för att larma frivilliga till misstänkta hjärtstopp som inträffat i närheten för att bistå med hjärt-lungräddning och för att hämta närmaste hjärtstartare.

Idag deltar mer än 14 000 livräddare i projektet som för närvarande endast finns i Stockholm men som framöver kommer att spridas till andra delar i av Sverige. Alla som har utbildning i hjärt-lungräddning kan delta i projektet genom att ladda ned appen SMSlivräddareApp Store eller Google Play.

Mer information om projektet finns på: www.smslivraddare.se

SMS-livräddare drivs av Centrum för Hjärtstopsforskning vid Karolinska Institutet/Södersjukhuset i samarbete med Hjärt-lungfonden, Svenska rådet för hjärt-lungräddning, SOS alarm AB och Stockholms läns landsting.

Kontakt:

Mattias Ringh – Hjärtläkare, ansvarig forskare

mattias.ringh@ki.se / 070-7741878

Jacob Hollenberg – Docent, Hjärtläkare, Forskningsledare Hjärtstoppscentrum

jacob.hollenberg@ki.se

Svenska HLR-rådets övergripande mål är att öka överlevnaden för personer som drabbas av ett plötsligt oväntat hjärtstopp

Svenska HLR rådet logo-original LU 140520